Kop logo vom Himmel hoch
Home - Musici - Jan Kleinbussink

Musici

Jan Kleinbussink

Jan Kleinbussink, cantor-organist van de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer, studeerde orgel, piano, muziektheorie en koor- en orkestdirectie aan de conservatoria te Zwolle en Rotterdam en verkreeg in 1975 de prix d’ excellence voor orgel. Daarna begon hij zijn studie clavecimbel bij Ton Koopman te Amsterdam. Hij specialiseerde zich vele jaren in de theorie en uitvoeringspraktijk van de renaissance en barokmuziek en volgde interpretatiecursussen bij o.m. Anton Heiller (te Wenen) en Philippe Herreweghe (te Parijs).

Naast orgel- en clavecimbelconcerten verzorgt Jan Kleinbussink regelmatig meerdaagse cursussen en masterclasses in barokmuziek, zowel op diverse plaatsen in Europa alsmede in Amerika. In ensembleverband werkt hij al vele jaren als orgel-continuo speler naast Ton Koopman in het vermaarde Amsterdam Baroque Orchestra. Hierbij werkt hij o.m. mee aan de CD-registratie van het volledige Cantate-werk van Joh. Seb. Bach. Ook werkte hij samen met vooraanstaande musici als Marius van Altena, Max van Egmond en Marie Leonhardt.

Als dirigent of continuo-speler droeg hij bij aan CD’s van Buxtehude (Cantates), Charpentier, Graupner, Telemann, Bach (alle Passionen en Weihnachtsoratorium) Mozart (Requiem) en Händel (Messiah - opgenomen in Amerika) e.a.

Als solist maakte hij afgelopen jaren een aantal orgel CD's en verleende hij zijn medewerking aan diverse radio- en televisie programma's. Hij speelde concerten op vrijwel alle belangrijke orgels in Nederland en maakte als organist concertreizen naar Duitsland en Engeland. In de Grote Kerk te Deventer verzorgde hij ondermeer een integrale uitvoering van het orgelwerk van Joh. Seb. Bach, verdeeld over 18 concerten.

Naast zijn werk in Deventer is Jan Kleinbussink hoofd van de afdeling voor Oude Muziek en Historische Uitvoeringspraktijk en voor de afdeling Orgel en Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 1985, het Europese jaar van de muziek, kreeg hij van de gemeente Deventer de Gulden Adelaar uitgereikt